Derk slacht een hoax: Drink and Drive

Hoax [hooks] (de; v(m); meervoud: hoaxes, hoaxen) 1. onterechte waarschuwing voor een computervirus.
Tegenwoordig doen er steeds meer hoaxes de ronde op internet. Wie herinnert zich niet die e-mail dat Bill Gates zijn fortuin zou verdelen en dat iedereen die deze e-mail doorstuurde 1000 dollar zou krijgen. Of nog iets recenter De Grote Donorshow van BNN waarin een nier werd weggegeven aan een dialyse-patient. Allemaal nep. En nog steeds trapt iedereen er altijd in.

staged-accidentWant wie heeft deze foto niet op zijn facebook langs zien komen afgelopen week? Een foto van een auto-ongeluk waarbij een meisje stervend op de motorkap ligt. Om haar heen staan huilende mensen en de begeleidende tekst vertelt het verhaal.

Het verhaal gaat over het meisje op de motorkap. Ze vertelt aan haar moeder hoe zij op een feestje alleen maar sprite dronk en geen alcohol. Ze vertelt over hoe andere mensen wel dronken waren en na afloop alsnog met de auto naar huis gingen. Ze ligt stervend in een straat en ze hoort een politieman zeggen dat ze het niet zal halen.

Gelukkig is er een journalist bij het ongeluk aanwezig die haar laatste woorden noteert. “Vertel mijn zusje niet te huilen. En zeg papa dat hij sterk moet zijn”, dat soort werk. De journalist gebruikt deze quote om een campagne op te zetten tegen rijden onder invloed.

FALSE

Niks van waar dus. De foto die bij het verhaal zit komt van de website www.every15minutes.com  een projectgroep die scholieren waarschuwt over de gevaren van rijden onder invloed. Bij deze cursussen worden dus ook ongelukken nagebootst. De foto bij het bericht is gemaakt bij de Laguna Hills High School op 20 februari 2010 als onderdeel van deze “crash course” (Sorry)

Natuurlijk is het waar dat rijden onder invloed gevaarlijk is en elke 15 minuten zorgt voor een dodelijk ongeval. De maker van het facebookbericht maakt daar weer dankbaar gebruik van want ‘like en shares’ zijn de nieuwe opschepmiddelen.

Het verhaal wat bij de foto staat is overigens ook geen oude bekende in de wereld van de hoaxes. De tekst dook namelijk in 2009 al op in een kettingmail van MADD (Mothers Against Drunk Driving). Een e-mail met hetzelfde verhaal als in het facebookbericht circuleerde op het web met een steeds groter wordende lijst met namen er onder van mensen die het bericht steunden.

Sorry voor iedereen die dacht een echt verhaal te steunen over een meisje dat met haar laatste adem daadwerkelijk een hartverscheurend verhaal vertelde aan een toevallige journalist. In werkelijkheid heb je een ‘likewhore’ even wat meer opschepmateriaal gegeven.

En zo bustte ik mijn eerste myth. (Go ahead.. sue me). Onthoud dat rijden met drank op slecht is. Maar geloof niet alles wat er op het internet te lezen is. Want wat Buster Baxter zich afvroeg is helaas waarheid.

Dit bericht werd geplaatst in Blogs en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie